Christer, 54: Så lever jag på trav & vinner miljoner

Christer Eriksson, 54, livnär sig på trav och har vunnit ett flertal miljonvinster.
Här ger han sina bästa tips inför Elitloppet – och berättar hur du blir en bra travtippare.
Christer Eriksson, boende i Vasastan i Stockholm, lämnade in sitt första travtips för 30 år sedan och är en välkänd storspelare. Hästar är hans liv.

– Min familj föder upp hästar och har en egen gård vid Bro Hof golfklubb.
Största vinsten kom 2012 då han och några kumpaner var ensamma med sju rätt på V75 på Åby. Deras totala vinst blev över 60 miljoner kronor – ”Chrille” själv fick 13 miljoner kronor.
– Jag har aldrig druckit så här mycket champagne. Vi fortsätter att fira konstant, sa han till Sportbladet då.
”Jag har gått plus”
Hur många storvinster har du haft?
– Fem miljoner, tre miljoner… Över en miljon några gånger. Det har blivit några storvinster. Jag har inte räknat så noga, men vet att exklusive storvinsten på 13 miljoner så har jag gått plus.
Så, vilka är dina bästa tips?
– Nummer 1, använd alltid nån form av reduceringsverktyg, sen om det är spinrace eller joker eller vad som helst spelar ingen roll. Men utan dem fungerar det inte.
– Nummer 2, se loppet framför dig – vem tar ledningen? Är det då nån av Björn Goop, Örjan Kihlström eller Erik Adielsson, så bedömer jag vinstchansen – oavsett vilken häst de kör – väldigt, väldigt stor. Exempel: En Lucia gav V75 på Åby 15 miljoner kronor. I V75-2 så var Björn, Erik och Örjan etta, två och trea i mål och de hade en streckprocent på i snitt fem. Det är dagens travlopp på V75, så bra är de.
– Nummer 3, vilken form har stallet för närvarande? Börjar en häst i ett stall underprestera så gör ofta de flesta andra i stallet det också.
”Lyssna aldrig på tränare”
Har du förändrat din speltaktik under årens lopp?
– Runt 1997 ägde jag ett spelombud på Södermalm i Stockholm. Jag vann väldigt mycket under den perioden och jag ska inte säga att man blir djärvare, men… Jag brukar säga så här – man måste ha råd att förlora för att kunna vinna. Folk tror att det är lätt att vinna på hästar, men det är det sannerligen inte. Men oavsett hur tungt det än går så måste man fortsätta att gå på sina egna idéer. Lyssna aldrig på tränare eller kuskar, läs inte travanalytikers råd, utan gå på dina egna idéer.
– Visst, man kan lyssna på tränare och kuskar, men man måste försöka läsa mellan raderna och försöka bilda sig en egen uppfattning.
Vem vinner Elitloppet?
– Jag spelar bara på kuskarna, inte på hästarna. Jag stack ute hakan för ett år sedan och sa att Örjan Kihlström vinner Elitloppet, det spelar INGEN roll vilken häst han kör. Han har en vapenarsenal som får vilken diktator som helst på jordklotet att bli avundsjuk.
”Tror inte ett smack”
Han kör ju två hästar i Elitloppet.
– Ja, det står mellan Örjan och Örjan, hehe. Han kan ju inte köra båda hästarna i finalen och han väljer Nuncio. Örjan Kihlström vinner Elitloppet och de båda försöken, även om jag gillar Propulsion. Den amerikanska hästen Resolve tror jag inte ens går till final. Jag sa redan i höstas, att det är fullkomligt obegripligt att Stefan Melander inte har frågat Örjan Kihlström om att köra Nuncio. Jag har tror att han har gjort det sedan lång tid tillbaka. Jag tror inte ett smack på att han frågade för en vecka sedan.
Hur ser din travvecka ut?
– Jag spelar nästan bara V75. För mig är det det stora spelet och jag omsätter enorma beloppet varje vecka på att sälja andelar.
– Jag spelar inte på vardagar, förutom Åby på torsdagar, för jag känner inte att jag hinner med. Jag är mentalt utpumpad på söndagsmorgonen när jag vaknar. V75 är en mental process från söndag kväll till lördag eftermiddag. Det spelar ingen roll vad jag gör under veckan, V75 finns i huvudet hela tiden.
”Båten ska i, båten ska upp…”
Vilken är din främsta egenskap som travspelare?
– Jag vet att jag är duktig på att skriva reducerade system. Bland de tusen största och mest vinstrikaste spelarna i Sverige så använder alla reduceringsverktyg. Sedan viker jag inte en tum från mina egna idéer. Det spelar ingen roll vad det kommer för upplysningar framåt helgen. Det ska mycket till för att jag ska ändra. Första tanken brukar vara bäst.
Vad jobbar du med förutom trav?
– Jag säljer andelar via Andelskungen.se och har väl dragit in nästan fem miljoner åt dem på ett år. Men nu hjälper jag min bästa vän som har ett stort måleri. Jag kör hans bil, hjälper honom, bär färg och lite sånt. Men han är rätt slö så vi kommer väl inte upp i mer än 50-60 arbetstimmar i månaden. Men dagarna går, du vet båten ska i, båten ska upp, båten ska tvättas. Typ så.

AFTONBLADET Emil K Lagnelius