Han vill döpa sonen efter travhästen Nuncio: ”Jag är snudd på besatt av den här hästen”

Namnet Nuncio är ett av de hetaste inom travvärlden denna vecka. Nu kommer namnet även att bäras av en nyfödd pojke.
– Jag är snudd på besatt av den här hästen, säger pappan Thomas Hultin från Hullsjön norr om Stöde.

När det blev klart att Örjan Kihlström kommer att starta Stefan Melanders stjärna Nuncio i andraspår i det andra försöksheatet till Elitloppet.
Reaktionerna var många på nyheten och fjolårstrean är nu en av de stora favoriterna att ta hem segern.
En av reaktionerna som stack ut mest var Thomas Hultins inlägg på Facebook. Hultin, som blev pappa till en son i fredags, skrev i ”Travgruppen” på Facebook att hans son kan få namnet Nuncio om hästen vinner Elitloppet.
– Jag har följt den här hästen sedan Stefan köpt den och jag är väldigt förtjust i honom, berättar Hultin för Sporten.
– Tyvärr kommer jag inte att kunna åka ner i år för att vi har ett nyfött barn. Jag får följa det från tv i stället. Förra året var jag ner och jag tror aldrig att jag har mått så fysiskt dåligt som efter finalen.
I sitt Facebookinlägg skrev Hultin att sonen skulle få namnet Nuncio om hästen vinner på söndag, men för Sporten berättar han att sonen antagligen kommer få namnet hur det än slutar i Elitloppet.
– Troligtvis får pojken namnet i alla fall, även om han skulle gå och förlora. Han kommer inte att ha det som tilltalsnamn. Det blir Carl som tilltalsnamn och Nuncio som mellannamn. Hade jag fått bestämma själv hade han fått det som tilltalsnamn, men nu är vi två om det här, säger Hultin med ett skratt.
– Det här har legat under ytan och jag har sagt det på skämt någon gång till hustrun. Jag är snudd på besatt av den här hästen.

Hultins hjärna går redan på högvarv inför söndagens höjdpunkt och orsakar redan sömnsvårigheter.
– Det är mest scenarion kring försöken som gjort att jag inte kunnat sova. Man vill att han tar sig vidare till final men att han inte bränner några krafter. Jag hoppas att Royal Fighter öppnar som en galning och att han antingen tar vinnarhålet eller att Piraten tar dödens och Nuncio kommer bakom honom i andra ytter. Jag hoppas att han bara bevakar och tar sig så lätt som möjligt till final och därefter släpper loss hela arsenalen. Där är han den enda häst som kan vinna från vilken position som helst, bara han får disponera krafterna.

Att Stefan Melander väljer att låta Kihlström köra hästen lämnar Thomas Hultin med blandade känslor.
– Han petar sig själv bara för att Nuncio ska få chansen att vinna och jag tycker att det är sjukt stort. Det här är Stefan Melanders bästa chans att vinna Elitloppet och han väljer bort det. Det visar hur mycket han älskar hästen och det tycker jag är sjukt vackert.
Thomas Hultin hoppas nu att hästintresset kan gå i arv, precis som det gjort för honom.
– Jag har fått det här tack vare att både farfar och morfar körde häst i skogen. Det har inte varit det här med spelandet som varit faktorn utan hästarna och livet runt om.
Nu tror Hultin på en revansch från fjolåret för Nuncio och att sonen, som kommer få samma namn, kan få ett tidigt minne i tv-soffan.
– Han får sitta bredvid oss på första parkett i tv-soffan. Han förstår nog inget men han får vara med i alla fall. Jag törs inte förutspå hur det kommer se ut om Nuncio vinner, men jag kan lova att det kommer bli hysteriskt.

Andreas Olsen
andreas.olsen@mittmedia.se