”Största skandalen i V75:s historia…”

Fabrice Souloy bröt mot reglerna när han plockade av skorna på stjärnhästen Un Mec d’Heripre – långt efter spelstopp på V75.
Nu rasar storspelaren Christer Eriksson mot ”fusket”.
– Det är den största skandalen i V75:s historia, säger han till Trav365.

Un Mec d’Heripre slutade trea i det första av två heat i Åby Stora Pris.
Till det andra heatet, som kördes som V75-5 på Åbytravet i lördags, plockade tränaren Frabrice Souloy av alla skor på sin häst.
Något som är förbjudet om man inte anmält så innan spelstopp av V75, vilket inte var gjort.
Med fyra avdelningar körda av ATG:s största spelform, V75, ändrades alltså förutsättningarna drastiskt för alla som spelat för de 73,1 miljoner kronor som omsattes.
”Goop skulle ha markerat”
Nu rasar storspelaren Christer Eriksson mot ”fusket”.
– Jag tycker det är fruktansvärt. Att Fabrice Souloy gör sånt här har vi vant oss vid, men att Björn Goop, som idrottsman ställer upp och kör, trots att han vet att tränaren bryter mot reglerna, det förstår jag inte. Hur kan han ställa upp på det? För mig är det ytterst förvånande att han ställer upp på medvetet fusk när det är spelat för drygt 70 miljoner kronor. Dom lurar spelarna, det är inte okej. Goop skulle ha markerat och sagt; jag fuskar inte, därför kör jag inte hästen.
”Man mår illa”
Eriksson tycker att ATG borde betala tillbaka insatserna till spelarna efter skandalen.
– Det är bedrövligt. Usch, man mår illa. Man har ingen chans som spelare, man kan ju inte göra om systemet. Det är ATG:s största spelform V75, flaggskeppet, som påverkas. Där ska regler följas tycker jag – och de flesta spelare. Det är fel på systemet att det ens går att göra så här, men man det finns ju regler och reglerna ska följas. För mig är det den största skandalen i V75:s historia, sedan jag började spela i alla fall.

”Totalt grundlurad”
Fabrice Souloy dömdes till 1 500 kronor i böter för att ha brutit mot reglerna.
– Det tar man väl alla dagar i veckan om man kan tjäna 1,6 miljoner kronor på kuppen, som han gjorde i och med att han även vann skiljeheatet, säger Eriksson.
– Nu var jag inte personligen nära att få sju rätt, men ingen i spelarkollektivet kunde väl räkna ut att han skulle våga plocka av skorna efter fyra lopp på V75? Det har ju aldrig hänt. Han förbättrade hästen med…50 meter (?) med att ta av skorna. De snackades om att banunderlaget förändrades, men det var ju snarare tvärtom till det sämre, att man blev tvungen att sätta på skor istället. Som spelare blev man totalt grundlurad, som sagt, man borde få insatsen tillbaka.

”Tufft för honom att tävla med skor”
Fabrice Souloy blir brydd när han hör att svenska V75-spelare är kritiska efter lördagens händelse.
Han fick nämligen ”okej” av flera på Åby att ta av hästens skor.
– Jag sa till Björn Goop efter första heatet att jag ville ta av skorna till nästa och han sa att jag kunde göra det, det var inget problem. Jag gick till domarna, eller funktionärerna, som har hand om barfotainformationen och frågade samma sak hos dem. De sa att jag fick ta av alla skor, men att jag då skulle få ett litet belopp i böter, och jag tänkte att då gör vi så, säger den franske stortränaren.
– Jag gör alltid det bästa för hästen, inte för mig. Efter första försöket pratade jag med Björn och vi kom fram till att vi måste förändra något, annars får man ju samma prestation av hästen i det andra heatet.

Det dåliga banunderlaget på Åbytravet under lördagen var också en bidragande orsak till att Souloy valde att rycka skorna på sin häst.

– Banan var full av vatten och väldigt, väldigt dålig. Det blev för tufft för honom att tävla med skor. I normala fall går hästen alltid med skor. Hade det varit soligt och bra bana så hade jag inte ryckt av dom. Han tävlade med skor i Elitloppet och i Mikkeli. Som sagt, jag frågade Björn och de på Åby om jag fick ta av skorna, och det var inget problem, jag kan inte reglerna. Hade jag inte fått ta av skorna, så hade jag ju inte gjort det…
”Beklagligt”

Björn Goop säger så här om det som inträffade på Åby:
– Han frågade mig om det gick att köra barfota, ja, det går sa jag, men då måste du gå och berätta det, och så kommer du att få en böteslapp. Men han hade ju fått en ännu större böteslapp, och det hade varit en större skandal om han inte berättat något. Problemet i det här fallet är att det skett en kommunikationsmiss. Kretsen kring hästen skulle ha sagt till att de kanske skulle köra barfota i andra heatet, anmält barfota, och sedan haft chansen att ändra sig. Nu blev det inte så och det är jäkligt beklagligt för alla som blev drabbade. Det var ju inte för att jäklas med spelarna som detta gjordes, det var för att hästen skulle prestera så bra som möjligt. Tyvärr fick inte V75-spelarna veta det här i tid, jag vet att de försökte rätta till det, men det är som sagt beklagligt att det blev som det blev.
V75

Erik Pettersson Aftonbladet Trav365